22.8 C
Lefkoşa
Perşembe, Nisan 25, 2024

Haliç kıyılarında bir kırmızı şato

Must Read

Fener’den göğe uzanan o ‘kırmızı şato’nun görkemi, yüzyıllardır İstanbul’da varlığını koruyor. Büyülü mimarisiyle Fener Rum Lisesi, hepimize ilham kaynağı oluyor.

Fener Rum Erkek Lisesi’nde 15. ve 19. yüzyıllar arasında akademik program uygulanmış. Bu dönemde Rumların birçok patrik ve despotu, Osmanlı saray ve Bab-ı Ali tercümanları, Eflak ve Boğdan voyvodaları yetiştiren okul 1880’den beri klasik lise olarak eğitim veriyor. Okulu 1856 yılına kadar Patrikhane tarafından seçilen beş metropolitten oluşan bir kurul yönetiyormuş. Lozan Antlaşması’ndan sonra metropolit yönetim kurulundan çekilmiş ve kurul bugün de olduğu gibi tamamen sivil üyelerden oluşmaya başlamış. Fener Rum Erkek Lisesi’nin bugünkü geliri Rum cemaatinin vakfettiği taşınmazlardan alınan kiralar ve çeşitli zenginlerin bağışlarıyla karşılanıyor. Cumhuriyet’in ilanından sonra Fener Rum Erkek Lisesi adını alan okul, 1989 yılında hemen bitişiğindeki Yuvakimion Kız Lisesi’nden öğrencileri kabulünden günümüze kadar karma eğitimle faaliyetine “Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi” olarak devam ediyor.

PATRİKLER, VOYVODALAR YETİŞTİRDİ

 

3 bin metrekarenin üzerinde bir kullanım alanına sahip olan Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi, 19. yüzyılın eklektik mimari anlayışının izlerini taşıyor. Yapının mimarı Konstandinos Dimadis 19. yüzyılın ikinci yarısında İstanbul’da yaşamış bir Rum’du. Viyana ve Almanya’da eğitim alan Dimadis, Osmanlı hakimiyetindeki topraklarda ve en çok da İstanbul’da pek çok yapının mimari projesine imza atmış bir isim. Örneğin, İstanbul’daki Yunan Başkonsolosluğu binası da Konstandinos Dimadis’in eserlerinden biri. Cepheye rengini veren kırmızı Marsilya tuğlası ve granit taşı ile inşa edilen Özel Fener Rum Erkek Ortaokulu ve Lisesi antisismik özelliği sayesinde İstanbul’un geçirdiği büyük depremlerde zarar görmeden ayakta kalabilmiş. Yüksek kasnaklı ve dilimli kubbeli binada bir de aydınlık feneri bulunuyor. Okulun bugün kullanılmayan kulelerinden birinde eskiden bir de rasathane bulunuyormuş.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Tatar: Egemen eşitliğimiz kabul edilirse müzakerelerin başlama ve başarıya ulaşma şansı artar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs sorununda müzakere yolu ile bir anlaşmadan yana olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliğinin kabul...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img